Gevaarlijke bomen bestaan niet. Een boom zal nooit zomaar uit zichzelf iets of iemand aanvallen, agressief worden of zich bewapenen. Een boom is pas gevaarlijk als zijn fysieke toestand dusdanig slecht is dat hij naastgelegen objecten kan beschadigen. Of erger nog, andere levende wezens. Zoals mensen. Maar hoe komen die objecten daar, of de mensen? Hoe is die slechte fysieke toestand ontstaan? Heel vaak zijn wij zelf de oorzaak: de mens heeft de boom slecht behandeld en de boom wordt ziek of erger nog, sterft.

Wij krijgen vaak de vraag of een boom niet gesnoeid moet worden. Het antwoord is enerzijds heel simpel: nee. Een boom hoeft voor zichzelf niet gesnoeid te worden. Een boom is prima in staat om zichzelf te snoeien, te regenereren, of gewoonweg dood te gaan. Maar in dat proces ontstaan dode takken, gebroken of gescheurde takken, of wortelgestellen die veranderen. En dat is de anderzijds: zodra er mensen in de nabije omgeving vertoeven dan is dat proces ineens gevaarlijk. Dan kunnen er mensen gewond raken of objecten beschadigd worden.

Dat dat proces vaak in gang gezet wordt door onszelf is de keerzijde. Dat gebouw dat ineens onder die boom staat en beschadigd kan worden kan wel eens de oorzaak zijn. Graafwerken binnen de kroonprojectie zorgen voor wortelschade, zware machines veroorzaken bodemverdichting, droogzuiging veroorzaakt grondwatertekorten, snoeien van zware gesteltakken zorgt voor open deuren voor ziekteverwekkers. De eigenaar kan hier niet altijd iets aan doen: bouwaannemers gaan maar al te vaak licht om met onze groene longen. Want hoe klein ook, elke boom is waardevol en ondersteund onze toekomst.

Het regeneratieve vermogen van bomen geeft ons daarin ook een vals gevoel van vertrouwen. Soms duurt het tientallen jaren voor we effect zien van de aangerichte schade. De boom heeft al die tijd geprobeerd te compenseren, heeft zijn energie opgebruikt en moet het uiteindelijk opgeven. Soms wordt er nog een poging gedaan door middel van een verjongingskuurtje, maar niet zelden is dit uitstel van afstel. Maar ook dit hoort bij het leven, bij de natuur.

Als goede boomverzorger heeft men natuurlijk het belang van de boom op de eerste plaats. Maar om dit belang goed te kunnen behartigen zullen we goed moeten kunnen luisteren naar de eigenaar.

Naast boomverzorger zijn wij eigenlijk ook een beetje psycholoog, een beetje bemiddelaar, onderhandelaar, vertegenwoordiger en raadgever. Soms kunnen wij ons inbeelden hoe het, waarschijnlijk, zou voelen als we een dierenarts zouden zijn die aan de eigenaar moet adviseren om zijn trouwe vriend te laten inslapen. Helaas moeten wij er ook vaak bijvertellen dat het te voorkomen zou zijn geweest. Door werfbescherming bijvoorbeeld, of in de eerste fase een betere standplaatskeuze en standplaatsvoorbereiding. Of zoals bijvoorbeeld ons recentste velwerk: met een beetje creatief denken en de nieuwe, verplicht gescheiden riolering onder het pad te leggen en niet vlak langs de uitgeschoten coniferenhaag waarbij in de afgelopen droge zomer de helft van de wortels zijn beschadigd. Het is wellicht gedaan om kosten te besparen of omwille van gemakzucht van de aannemer; een gazon graaft nu eenmaal gemakkelijk en is rap hersteld. Maar de kosten van het verwijderen van deze 15 tot 20 meter hoge, mooi gesloten en ecologisch waardevolle bomenrij plus het herplanten van een nieuwe haag zijn vele malen hoger. En dan is het ecologische verlies nog niet letterlijk geteld. De vogels die hier nestelden, de insecten die zich aan de bloemen tegoed deden, de kleine zoogdieren die beschutting vonden en het huis dat een “natuurlijk rolluik” had tegen de felle zon en beschutting tegen hevige wind.

Bent u ook trots op uw bomen en wilt u streven naar een goed compromis voor zowel uzelf als de boom? Neem dan een goede boomverzorger in de arm en laat u adviseren. Denk daarbij niet alleen aan uw reeds bestaande bomen, maar ook aan onze toekomst en plant alvast een nieuwe boom. Samen maken we de wereld weer een klein beetje groener.

Onze mondelinge adviezen en onze offertes zijn altijd gratis en vrijblijvend. U kunt ons contacteren via boomverzorgingsimon@gmail.com of 0473-372251.